Bewoners en verpachters van 1697 tot 1988 (bij benadering)
  • 1697 – 1739: Willem Wolven. Landbouwer van beroep
  • 1739 – 1745: Hendrick Wilmsen Wolven. Landbouwer van beroep. Zoon van Willem Wolven. De verpachter was Willem graaf Bentinck
Willem graaf Bentinck, heer van Rhoon en Pendrecht  (1704 – 1774)
  • 1745 – 1751: Pacht gecontinueerd
  • 1752 – 1758: Pacht gecontinueerd maar nu op naam van Hendrick Willemse Wolven
  • 1784: Jan Sweeren. Landbouwer van beroep
  • 1791 – 1797: Jan Sweers (Sweeren)
  • 1800 – 1846: Onbekend. De verpachter was Charles graaf van Aldenburg Bentinck en vanaf 1837 Baron Jacob A.P. van Brakell

Charles graaf van Aldenburg Bentinck  (1810 – 1891)
Philippe Frédéric Antoine Jacques baron van Brakell (1808 – 1853)

  • 1846 – 1888: Familie Peter van den Hul. Deze Van den Hul was schaapsherder op Laag Wolfheze. De verpachter was vanaf 1853 Philippe Frederic Antoine Jacques Baron van Brakell van Wadenoyen en Doorwerth, zoon van Baron J.A.P. van Brakell. 
Philips Frederik Anthonie Jacob Baron van Brakell (1830 – 1918)
  • 1888 – 1893: Familie Rut van den Hul (zoon van Peter van den Hul) en Hendrik Broekhuizen. Beiden waren waarschijnlijk bosarbeiders en/of schaapsherders. De boerderij was een tweegezinswoning. Verpachter was Philippe Frederic Antoine Jacques Baron van Brakell
  • 1903 – 1909: Familie Jan Teunissen, bosarbeider in dienst van W. van Heutz, getrouwd met Baronesse van Heutz-van Brakell van Wadenoijen, ook de verpachter
  • 1909 – 1944: Weduwe Mina Teunissen-van Wisgerhof, in 1917 hertrouwd met Willem Gerritsen. Verpachter was vanaf 1916 Mr. Christaan (Chris) Pieter van Eeghen 
Christiaan Pieter van Eeghen  (1880 – 1968)
  • 1924: Familie Steven Maassen. Bosarbeider van beroep. De boerderij was een tweegezinswoning
  • 1926 – 1944: Familie Willem Gerritsen. Willem Gerritsen was arbeider (varkensboer) op de Stichting (Psychiatrisch Ziekenhuis Wolfheze)
  • 1934 – 1939: Familie Jan Maassen. Jan Maassen was tuinman op de Stichting. De boerderij was een tweegezinswoning
  • 1944 – 1950: Familie Dick Roozeboom. Dick Roozeboom was werkzaam bij Schuiteman, een hoenderbedrijf in Wolfheze en als portier op huize Mooiland. Dick was getrouwd met Jans Gerritsen en hadden 2 kinderen. Geeske, geboren op 02 mei 1947 en Willem (die vernoemd is naar Opa Gerritsen) op 16 april 1950. Deze familie heeft tot augustus 1950 op Laag Wolfheze gewoond.
  • 1950 – 1988: Familie Barend (Bé) Janssen. Het Kousenhuisje was (weer) een boerderij (gemengd bedrijf) tot de brand in 1988. Vanaf 1987 woonde zoon Gerrit op de boerderij. Vanaf 1967 is Natuurmonumenten de verpachter. Op 21 mei 1988 is Het Kousenhuisje geheel afgebrand.
  • Op 21 augustus 1991 is Gerrit Janssen getrouwd met Alie van Vliet uit Kootwijkerbroek en hebben zij tot hun emigratie naar Canada in april 1993 in het nieuwe woonhuis gewoond.
  • Na het vertrek van Gerrit Janssen in april 1993 heeft zijn jongere broer Wim nog enkele maanden op Laag Wolfheze gewoond en was hiermee de laatste bewoner van familie ‘Janssen in het dal’. 

Bron: Het Kousenhuisje, De geschiedenis van boerderij Laag Wolfheze – Het Kousenhuisje in de periode 1712-1988. Auteur Wilfred Klaassen (2015)

Bent u familie of kent u personen die op Laag Wolfheze hebben gewoond, dan vraag ik u vriendelijk om een reactie achter te laten op deze site om deze opsomming compleet te maken. Het is natuurlijk nog mooier als er nog fotomateriaal beschikbaar is van deze bewoners.

17 reacties

  1. Kees Klaver zegt:

    Hallo Wilfred,
    Van middag jouw artikel gelezen over het kousenhuisje wat er erg interessant is.
    Aangezien ik ook nog al snuffel in de historie heb ik nog iets gevonden.
    Mr.Jacob van Lennep schrijft in zijn werk ”Onze voorouders in verschillende taferelen geschetst”
    deel V blz 82. De landhoeve (kousenhuisje???) Laag Wolfheze beslaat de plaats van het voormalig
    jagtslot Wolfheeze.
    Een ander verhaal van Albert van Haastrecht vond ik:
    In dat gezegende oord niet verre van het dorp Oosterbeek, ziet men tussen wild geboomte de grijze tinten doorschemeren van het slot Wolfhees, een oud en ruim gebouw welke bewoners sedert eeuwen over een uitgestrekt gedeelte des omliggenden gronds
    te bevelen gehad en een geringe rol in de geschiedenis der Veluwe gespeeld hadden.
    Voor eenige jaren leefde aldaar Berndt van Wolfhees, de laatste mannelijke afstammeling van dat machtige geslacht.
    Hij was een vroom en wakker ridder enz. enz.

  2. Beste Kees,

    Mijn dank voor je reactie en leuk dat je de website bezoekt, bedankt! De door jou genoemde bronnen ken ik niet. Wat wel van belang is dat vermeldingen over Laag Wolfheze van voor 1830/1840 het huidige gebied rondom Hotel Wolfheze betreft. Dus zeg maar het gebied rondom het Wildforstergoed, of te wel ‘Hoog Wolfhezen’. Tot 1830/1840 werd het huidige Laag Wolfheze, Hoog Wolfheesen genoemd. Op een kadastrale kaart uit 1832 staat voor het eerst Laag Wolfhezen als aanduiding voor de boerderij. Zijn jouw bronnen voor deze periode, dan wordt waarschijnlijk het Wilforstergoed (voormalig jagtslot Wolfheeze?) bedoeld. Ik ben benieuwd naar de periode van jouw bronnen.

  3. Erik zegt:

    Hoi Wilfred,

    Erg leuk om deze geschiedenis te lezen. Ik weet nog dat Bé zijn koeien in het weiland in Heelsum had lopen. De paarden (Haflingers) van De Drieskamp (heb je ook nog gewoond) gingen in de vakantie altijd naar Wolfheze…. ik mocht altijd helpen met het brengen van Famoza en Frenske…. groetjes uit Renkum ! 😉

    • admin zegt:

      Beste Raymond?

      In mijn boek over de boerderij wordt inderdaad nog wel (kort) aandacht besteed aan de nieuwbouw waarin Gerrit Janssen nog heeft gewoond voordat hij in april 1993 ging emigreren. De naam ‘Het Kousenhuisje’ is echter niet meer gebruikt voor dit nieuwe woonhuis en daarmee ging in 1988 een bijzondere geschiedenis in vlammen op.

  4. Jan Willem Jansen zegt:

    Beste Wilfred, naast de vele digitale informatie, heb ik ook het boek mogen lezen. Complimenten!! ik vraag mij alleen af hoe ik kan verkrijgen. Graag hoor ik waar het boek te bestellen is.
    mvrgr Jan Willem Jansen

    • admin zegt:

      Beste Jan Willem,

      Mijn dank voor je reactie. Ik heb begin dit jaar een beperkt aantal exemplaren laten afdrukken. Inmiddels zijn deze allemaal verkocht.

      met vriendelijke groet,

      Wilfred

  5. Hans Klaver zegt:

    Wilfred,
    met ontzettend veel genoegen heb ik naar je prachtige website met geweldig mooie opnamen gekeken.
    Als oud inwoner van Wolfheze, wandel ik nog geregeld in die omgeving.
    Ik heb gewoond aan de Wolfhezerweg 93 destijds nog met uitzicht op het station. Nu heb ik ,destijds een Schilderij van het Kousenhuisje gekregen, geschilderd door Oortgijs destijds kapper in Wolfheze. Mijn vraag is verzameld u ook foto,s en schilderijen. Zo ja dan wil ik U dit schilderij wel schenken.
    Hoor graag van U nogmaals mijn complimenten voor website. Schitterend zeker voor een oud Wolfhezenaar.

  6. Gerard van der Bend zegt:

    Wat leuk om bij toeval op deze website terecht te komen. Allereerst mijn groeten aan de familie Janssen. Eind jaren ’60 ’s zomers een aantal weken op de boerderij en later begin jaren ’70 logerend bij mijn grootouders, was ik als “stadse jongen” te gast bij de familie Janssen. Als “stadse jongen” voelde ik mij bijzonder welkom in het gezellige gezin Janssen en werd ondergedompeld in het boerenleven. Wonen in de stad had meteen voor mij afgedaan. Ik heb daarom heel veel leuke herinneringen aan het Kousenhuisje. Mijn liefde voor het boerenleven bleek in mijn genen te zitten. Inmiddels woon ik sinds 1999 in de Achterhoek.

  7. Henk Breunisse zegt:

    Henk Breunisse Dodewaard
    In 1955 (15 jaar) ben ik bij Bé en Wil Janssen komen wonen. Jannie, Gerrit en Corrie waren er al, Gerda is geboren toen ik er was.
    De reden dat ik er was om gezondheidsredenen, ik had veel last van astma en men dacht toen dat een bosrijke omgeving goed was voor astma!
    Ik was als knechtje intern en sliep op het opkamertje boven de koeien, in het dorp haalde ik de schillen op!
    Ik heb altijd nog goede herinneringen aan de familie Janssen.

  8. Met groot interesse heb ik het artikel gelezen, omdat ik er in mijn jeugd bijna wekelijks met Moortje (mijn hond) er via de beek er aan voorbij kwam. Toendertijd woonde ik met mijn ouders kort na de oorlog op het hotel Wolfheze en ging of naar links of naar rechts de beek lang. En ging naar Oosterbeek op de Viersprong (Quatrebras) op school bij meneer Reijenga.

  9. E.H.J. (Evert) Doorten zegt:

    Prachtige website over het Kousenhuisje en de familie Janssen. Het is hier misschien niet helemaal de juiste plaats om mijn vraag te stellen maar ik probeer het toch maar. Misschien kan iemand mij verder helpen. De vader van Barend Janssen boerde op de Noordberg. Mijn vraag is waar deze boerderij stond. Volgens de huidige bewoners van Broekhorst 1 stond de boerderij op de plaats waar nu een dierenpension is gevestigd aan de Broekhorst. Onder de opstallen daar zou nog een oude (gier) kelder zitten van de voormalige boerderij. Op een site van Braakhuis staat als lokatie Stal Klein Vosdal, Koninginnelaan 43 te Heelsum. Wie kan mij verder helpen? Is er een oude foto van boerderij De Noordberg?

    • admin zegt:

      De boerderij de Broekhorst/dierenpension staat inderdaad op de plaats van de boerderij de Noordberg. Deze boerderij is afgebrand aan het eind van de 2e wereldoorlog. De huidige boerderij is aan het eind jaren 40 van de vorige eeuw gebouwd en werd bewoond door Marinus Janssen met zijn familie. Hij was een broer van Be (Barend) Janssen van Laag Wolfheze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.