Periode 1950 – 1988 Boerderij Het Kousenhuisje

Vanuit de boerderij De Noordberg in Heelsum verhuizen in augustus 1950 Barend (Bé) Janssen (geboren aan de Fonteinallee te Doorwerth) en zijn vrouw Willy Peelen (geboren op boerderij Everwijnsgoed in Renkum) met hun 2 kinderen Janny en Gerrit, naar Het Kousenhuisje gelegen op Laag Wolfheze. Het adres is Heelsumseweg 101 te Wolfheze. Een telefoon is er niet, gas en elektriciteit ook niet. Pas vanaf 1967 wordt de boerderij aangesloten op het elektranet.

“Boer Janssen vertelt ‘Voordat ik hier kwam was het huis een dubbele arbeiderswoning. Daarvóór werd het door de volksmond ‘Het Kousenhuisje’ genoemd.

De bewoners hadden hier een kousenwasserij. Een grote klant was de psychiatrische inrichting. De honderden zwarte kousen werden in een grote bak gewassen en daarna in de beek uitgespoeld.

De vlonder waarop dat gebeurde, kan ik mij nog herinneren. Verderop staan ook nog twee boerderijen. Vroeger waren daar papiermolens. Daarvoor zijn ook de beken gegraven”. [1]

Corrie, Gerda, Margreet, Annette, Gerard en Wim zijn geboren op de boerderij Het Kousenhuisje.

image060
Het Kousenhuisje voor het eerst op een ansichtkaart als boerderij met koeien in de wei. Dit is een veel verstuurde ansichtkaart vanaf 1952. Zo te zien is de melk al opgehaald want er staan geen melkbussen in de beek.

Natuurmonumenten koopt Laag Wolfheze aan van Mr. Chr. P. Van Eeghen. In het jaarverslag van Natuurmonumenten staat “De aankoop van het landgoed Laag Wolfheze in 1967, waarvoor de onderhandelingen reeds vele jaren liepen, werd financieel mogelijk doordat het Rijk en de Provincie Gelderland ieder een subsidie verleenden dat gelijk was aan de helft van de koopsom”. Van Eeghen heeft het gebied voor ruim 1 miljoen gulden verkocht. De akte is gepasseerd op 29 mei 1967.

In het Jaarverslag en mededelingen 1966-1967 (1967) van Natuurmonumenten staat het volgende over deze aankoop. “Het landgoed Laag Wolfheze ter grootte van ongeveer 180 ha, was eigendom van Mr. Chr. P. van Eeghen, vroeger voorzitter van onze Financiële Commissie, ligt tussen Wolfheze, Heelsum en Doorwerth en omvat een groot deel van het dal van de Heelsumse beek”.

In hetzelfde jaarverslag worden ook de hoogtepunten genoemd van een wandeling door Laag Wolfheze: de heldere beekjes, het boerderijtje aan de beek, majestueuze eikenbomen, de grafheuvels op de golvende heide, enzovoort.

De melkbussen van boer Janssen (nummer 2548) worden gekoeld in de beek bij Het Kousenhuisje, in afwachting van transport naar de Vecomi melkfabriek in Arnhem.
De melkbussen van boer Janssen (nummer 2548) worden gekoeld in de beek bij Het Kousenhuisje, in afwachting van transport naar de Vecomi melkfabriek in Arnhem (foto van Frits Oortgijs jr.).

In 1972 wordt de A50 aangelegd, dwars door het natuurgebied van Laag Wolfheze. De Heelsumseweg wordt doorsneden en het rustieke weggetje onder de eikenbomen naar het dal verdwijnt. Er wordt een nieuwe weg aangelegd vanaf de Wolfhezerweg, vlakbij het hotel. In de raadsvergadering van 18 juli 1973 wordt besloten dat het deel Heelsumseweg te Wolfheze nabij boerderij van B. Jansen (met één s‘Oude Kloosterweg’ wordt genoemd.[2] 

De laatste ansichtkaart van Het Kousenhuisje met W. Janssen-Peelen aan het werk in de tuin voor de boerderij.
De laatste ansichtkaart van Het Kousenhuisje met W. Janssen-Peelen aan het werk in de tuin voor de boerderij.

Op 1ste Pinksterdag 1988 (22 mei) is de boerderij in de ochtend geheel afgebrand waarschijnlijk door een kortsluiting. Zes kalveren kwamen in de vlammen om, acht pinken en 52 varkens werden van de vuurdood gered. De bewoner van de boerderij, de 38 jarige Gerrit Janssen liep brandwonden op aan zijn rechterbeen. Gerrit vertelde “Ik was rond half negen in de schuur aan het melken toen ik plotseling een harde knal hoorde. Ik dacht dat er een tractorband geklapt was. Eenmaal buiten zag ik dat het dak van het woonhuis in brand stond. Hoe het vuur ontstaan is weet ik niet. Ik was alleen thuis”.

Toen de brandweer het erf op reed, stond de stal waarin de omgekomen kalveren zich bevonden al in lichterlaaie. Brandweerlieden slaagden er nog wel in om acht kalveren uit die stal te halen. Uit een andere schuur werden 52 zeugen gehaald. Ondanks het feit dat het bluswater van 1.100 meter (een leiding naar Hotel Wolfheze) moest worden aangevoerd, was de brandweer al om 09.20 uur het vuur meester. Tot 17 uur is men vervolgens nog bezig geweest met nablussen. Uiteindelijk werd het hele Renkumse brandweercorps ingeschakeld plus een tankwagen uit Arnhem. Er werden totaal vijftig brandweerlieden ingezet om het vuur te bestrijden.

Verslag van de brand uit de Arnhemse Courant van 24 mei 1988
Verslag van de brand uit de Arnhemse Courant van 24 mei 1988

[1] Gezinsblad. Zwervend door schildersland deel 2 (11 juni 1992)

[2] Hoog & Laag, Raadsvergadering verslag Gemeente Renkum (19-07-1973)